I Rogaland blir (nesten) alle nettaviser med betalt innhold

Nord-Jæren kan få verdens største konsentrasjon av nettaviser med betalingsløsninger for innholdet.

I dag har jeg holdt foredrag om erfaringene med betalt digitalt innhold, og med tilhørere fra de fleste lokale mediehus viser det seg nå at Rogaland, og spesielt Nord-Jæren, får en konsentrasjon av betalingsløsninger jeg ikke har hørt om noen andre steder i verden.

I januar vil omtrent alle lokalavisene ha innført en betalingsløsning for sitt digitale innhold, for da kommer Rogalands avis med sin løsning. Først ute var Stavanger Aftenblad, som før sommeren innførte sin betalingsmodell som den andre av Schibsteds norske aviser. Før sommeren kom også Haugesunds Avis, den nest største dagsavisen i fylket med sin løsning som kan minne mye om Fædrelandsvennens betalingskonsept. I høst har Nordsjø medier innført betalingsopplegg for flere av sine lokalaviser.

Først ute var Gjesdalsbuen, som gjorde dette samtidig som avisen gikk fra å lage to utgaver i uka til en større utgave og samtidig krevde abonnement fra alle digitale brukere. I november fulgte Jærbladet etter, og de andre avisene tilknyttet Jærbladet skal følge etter.

Og når Rogalands Avis gjør store endringer med å gå fra seks til tre aviser i uka, og innføre betalt innhold, så har vel omtrent rubb og stubb på Nord-Jæren innført dette.

Den eneste lokale større mediebedriften uten betalingsløsning blir da NRK Rogaland. Nå er ikke NRK Rogaland noen stor aktør på lokale nettnyheter, og Aftenbladet har valgt en såpass fleksibel løsning at det neppe vil skyve mye trafikk fra seg.

For Aftenbladet er det heller ikke den lokale konkurransen som er størst, men kampen om å være største nettaktør i området opp mot vg.no, facebook og i en viss grad finn.no.

Men på de lokale nyhetene, så kan vi dermed for første gang få en situasjon hvor alle lokale innholdsaktører, med da unntak av NRK Rogaland, har betaling på deler eller hele av nettsiden.

Det blir spennende å se om dette endrer leservanene og bruken. Og det kan gi grunnlag for diskusjonen om hvor tydelig NRK skal være i sin satsing på lokale nettnyheter i konkurranse med lokale mediehus som innfører betalingstjenester på deler eller hele innholdet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>